Jak správně sušit ovoce a zeleninu
Letošní léto úrodě přálo. A tak možná i vy teď doma bojujete s plnými košíky ovoce a zeleniny. Pokud už máte plné zuby zavařování – a v mrazáku už nemáte místo na další balíčky k zamrazení – vyzkoušejte osvědčené sušení ovoce i zeleniny.
Proč vsadit právě na sušení?
Budete možná překvapeni, kolik výhod sušení ovoce i zeleniny má. Stojí vás mnohem méně energie – a to nejenom té vaší vlastní. K sušení totiž můžete využít i pouhý vzduch. Zatímco u zavařování potřebujete elektřinu či plyn, u skladování v mrazáku zase elektrickou energii, sušení na čerstvém vzduchu vás nemusí stát nic, stejně jako samotné skladování. Sušené potraviny si přitom zachovávají příznivé účinky na váš organismus. Ovoce i zelenina přitom nezaberou ve vaší spižírně ani mnoho místa. A jsou mnohem levnější než ty kupované. I jejich trvanlivost je překvapivě mnohem vyšší. A přesně víte, jak šetrně jste je usušili. O tom, že je pak doma usušené ovoce i zelenina mnohem chutnější než to z obchodu pak rozhodně není pochyb.
Jak nejlépe sušit ovoce či zeleninu?
Můžete si vybrat zda vsadíte na tradici či modernu. Klasické sušení na čerstvém vzduchu vás nestojí ani korunu, vyžaduje však krapet více vaší vlastní energie a času. Oproti tomu moderní sušičky potravin nabízí velmi rychlé a efektivní sušení, něco vás však bude stát elektřina. Ať už si vyberete první či druhou variantu, je důležité ovoce i zeleninu před sušením vhodně ošetřit, aby nezhnědlo či nezbledlo a vypadalo i pro oko stále lahodně. Podcenit však nesmíte ani správné skladování.
Sušení od A do Z
Jak už název napovídá, sušení ovoce i zeleninu zbaví přebytečné vlhkosti a spolu s ní zničí i mikroorganismy, bakterie i plísně, které by jinak ovoce i zeleninu znehodnotilo. Díky vysoké teplotě – a správné cirkulaci vzduchu – je tak vysušení ovoce i zeleniny bezpečnou i zábavnou formou, jak si na zimu připravit pořádnou zásobu lahůdek a vitamínů. Velmi důležité je tedy krájet ovoce i zeleninu na velmi tenké plátky. Ty pak klást vedle sebe s dostatečným odstupem tak, aby se vlhkost mohla odpařovat. Tento princip platí pro sušení venku, stejně jako v sušičce. Před sušením je pak vhodné „ošetřit“ ovoce či zeleninu tak, aby si zachovala svou barvu. K tomuto účelu se již po léta s úspěchem využívá kyselina askorbová a kyselina citrónová. Stále oblíbenější je i medový dip, který získáte rozpuštěním půl šálku cukru v jednom a půl šálku vroucí vody. Do něj po vychladnutí přidáte půl šálku medu a ovoce do ní před sušením namáčejte. Pro úspěšné sušení je také důležité vybrat zdravé plody, které by neměly být ani příliš přezrálé.
Sušička na ovoce – kterou vybrat?
Sušička ovoce Gorenje FDK 24 DW
- Suší rovnoměrně
- Průhledná
- Dobře kontrolovatelné sušení
- V návodu není uveden doporučený čas na jednotlivé druhy potravin
Concept SO-1020 elektrická sušička ovoce
- V e-shopu 4home.cz, můžete při nákupu využít kupón na slevu 5%
- Produkt vám doručí zdarma – úspora na poštovném.
- Doprava zdarma
- Lehká
- Velká síta
- Tichý provoz
- Nic
Sencor SFD 742RD sušička ovoce
- Cena
- Praktická velikost
- Tichý provoz
- Plata mají větší oka – malé kousky můžou propadnout
Fruitower M sušička ovoce
- V e-shopu Electronic Star, můžete při nákupu využít kupón na slevu 5%
- Tento produkt s dopravou zdarma.
- Design
- Kvalitní zpracování
- Jednoduché ovládání
- Nic