Vánoční cukroví bez másla
Cena másla dosáhla v několika krajích hranice 70 Kč. Právě tento faktor nás letos nutí přemýšlet nad zcela jinou variantou vánočního pečení. Že si nedovedete představit cukroví bez másla? Ukážeme vám, že některé recepty se bez tuku zcela obejdou, ale chuti nic neubírají.
Zdravé Vánoce
Díky receptům jedné milé babičky může být letos cukroví nejen bez másla, ale také bez cukru. Díky tomu se budeme cítit i přes vánoční obžerství dobře a nehrozí nám potíže se žaludkem. Místo cukru vyzkoušejte slazení jablečnou šťávou nebo sušeným ovocem. Novinkou není ani rýžový sirup, který je k dostání v každém obchůdku se zdravou výživou.
Včelí úly
Na bezmáslé včelí úly si připravíme:
- rýžový bio sirup (postačí 8 lžic)
- mleté vlašské ořechy – 60 g
- mleté sušenky Bebe, jedno celé balení
- studenou vodu
Z ingrediencí si uhněteme těsto, které necháme odpočívat v chladu alespoň jeden celý den. Hotové vytlačené úly plníme pudingem, který můžeme rovněž oslavit rýžovým sirupem. Zdobíme polevou z hořké čokolády.
Jáhlové kokosky
Kokos je vynikající surovinou pro tvorbu cukroví a k Vánocům se výborně hodí. Pro tyto speciální kokosky si připravíme:
- 200 g uvařených jáhel
- 50 g uvařených či spařených rozinek
- 80 g strouhaného kokosu
Jáhly jednoduše rozmačkáme s kokosem i rozinkami v sourodou kaši a necháme asi půl hodiny odstát. Poté z těsta tvoříme kuličky, které ještě zvlášť obalíme v kokosu. Pečeme velmi zlehka maximálně 15 minut do zlatova.
Netradiční vanilkové rohlíčky
Bez vanilkových rohlíčků si nikdo z nás neumí Vánoce ani představit. Ale co dělat, když ve většině receptů najdeme hlavní surovinu máslo, po kterém letos sáhnout nechceme? Připravíme si:
- 190 g pohankové mouky
- 220 g mletých vlašských ořechů
- půl lžičky soli
- citronovou kúru
- 2 vejce
- 110 g medu
- 40 g sušeného mléka
- bio vanilkový cukr
Těsto na rohlíčky si vždy připravíme den předem, aby se mohlo správně uležet a rohlíčky pak nebyly tvrdé. Smícháme všechny sypké ingredience kromě mouky, kterou do těsta budeme přidávat postupně. Poté přidáme i vejce a med, a pokud je konzistence těsta stále příliš sypká, přilijeme trochu studené vody. Rohlíčky válíme do tvaru a přendáme na pečící papír. Pečeme do zlatova asi 15 minut a ještě teploučké obalujeme v sušeném mléce.
Zaručujeme, že s těmito recepty si i letos pochutnáte a možná překvapíte celou rodinu něčím novým. Třeba i ty další Vánoce budou ve znamení zdravého hřešení.
Jane